Terug

Recensies

Amerika's lotsbestemming

Weinig mensen zullen ontkennen dat de Verenigde Staten van Amerika in de wereld van vandaag de dag een ontzagwekkend belangrijke rol op het gebied van de internationale politiek spelen. Sommigen beschouwen deze rol als een garantie van wereldvrede, terwijl anderen hem als de meest recente vorm van w…

De ‘VOC-mentaliteit’ in actie

Piraten, koppensnellers, bombardementen, kruisigingen en tyfonen: De val van Formosa (Lost Colony), het nieuwste boek van de Amerikaanse historicus Tonio Andrade, zit er vol mee. In dit boek vertelt Andrade het verhaal van het negen maanden durende beleg van het VOC-fort Kasteel Zeelandia (op het hu…

De lessen van het Duizendjarige Rijk

Het Heilige Roomse Rijk wordt vaak door de nationale historici van de negentiende en vroege twintigste eeuw omschreven als een gedecentraliseerde mislukking die de natuurlijke natievorming van Duitsland heeft afgeremd, met noodlottige gevolgen. Maar doet deze karakterisering het Rijk wel recht? De B…

Saladin: de man, zijn tijden en de legende die hij werd

Salah-ad-Din Yusuf ibn Ayyub (ofwel Saladin), de twaalfde-eeuwse heerser van Egypte en Syrië en de man die in 1187 Jeruzalem heroverde op de kruisvaarders, is een van de weinige middeleeuwse moslimleiders die een langdurende positieve indruk heeft achtergelaten in de culturele geschiedenis van chris…

Het doodsbed van het Tsarenrijk

De geschiedenis herinnert zich het Rusland van Tsaar Nicolaas II doorgaans niet positief. Het wordt vaak gezien als een achterlijk land dat geregeerd werd door een autocratisch regime dat dissidenten hard onder de duim hield. Zijn beleid in de Balkan wordt daarnaast ook vaak gezien als een belangrij…

De Tsaar is dood, leve de Tsaar!

Genieën en geestelijk gehandicapten, goede intenties en hardhandige onderdrukking, vroomheid en pure lust; de geschiedenis van de illustere en beruchte Russische tsarenfamilie Romanov bevat het allemaal. In zijn nieuwe boek De Romanovs, 1613-1918 (vertaling Toon Dohmen, Chiel van Soelen, Pieter van …

Een reis door de negentiende eeuw

Er valt wat voor te zeggen dat de samenleving waarin wij vandaag de dag leven grotendeels is gevormd door de negentiende eeuw. Aan het begin van deze eeuw was Europa een agrarische samenleving, grotendeels in handen van een door een de van de Franse Revolutie herstelde aristocratie. In 1914 was deze…

Een grote koning met grote imperfecties

Van de Pruisen tot de Nazi’s, en van de DDR tot de huidige Bondsrepubliek Duitsland, in ieder Duits regime wordt een speciale plek ingeruimd voor de achttiende-eeuwse koning Frederik II van Pruisen, ook wel bekend als ‘Frederik de Grote’. In zijn nieuwste boek Frederick the Great: King of Prussia on…

Een geschiedenis van de complottheorie

Wat hebben Tony Blair en Metternich met elkaar gemeen? Al is de Pools-Amerikaanse historicus Adam Zamoyski verstandig genoeg om deze vraag niet direct te beantwoorden, zijn nieuwste boek De fantoomterreur. Revolutiedreiging en de onderdrukking van de vrijheid 1789-1848 (Phantom Terror, vertaald door…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum